عملیات اجرایی در صورت فوت بدهکار سند وثیقهای – بازداشت مازاد مورد وثیقه و طرز استیفای حقوق بازداشتکننده مازاد |
طبق ماده 65 آ.ا.م.ا.ر مازاد احتمالی مال مورد وثیقه قابل بازداشت است و مأخذ محاسبه مازاد احتمالی، جمع ارقام زیر میباشد؛
1) اصل طلب و خسارت تأخیر تأدیه[1] با رعایت ماده 34 اصلاحی ق.ث .
2) حق حراج (مزایده).
3) حقالاجرا[2].
4)حق الوکاله اگر جزو قرارداد مذکور در سند باشد.
5) حق بیمه و سایر هزینهها که بستانکار با وثیقه پرداخته و برابر مقررات آییننامه اجرا حق وصول آن را از مدیون دارد.
به مجرد وصول، دستور بازداشت مازاد مورد وثیقه از طرف اجرای ثبت یا سایر مراجع قانونی، باید مراتب در دفتر بازداشتی ثبت شود. بازداشت به مجرد ابلاغ به مدیون یا ثبت مفاد آن در دفتر بازداشتی تحقق مییابد و هرگاه معاملهای که مازاد آن بازداشتشده، فسخ شود، بازداشت مازاد، خودبهخود، به اصل تبدیل میشود. مفاد بازداشت باید بلافاصله به دفتر تنظیمکننده سند ابلاغ و دفتر مزبور مکلف است مفاد آن را در ملاحظات ثبت معامله قید کرده و اگر سند معامله به صدور اجرائیه منتهی شده باشد، مراتب را به اجرای مربوط اعلام دارد. (ماده 114 آ.ا.م.ا.ر )
طرز استیفای حقوق بازداشتکننده مازاد بهشرح زیر است:
در معاملات غیرمنقول مذکور در ماده 34 اصلاحی ق.ث ؛ هر یک از بازداشتکنندگان مازاد میتواند با استفاده از ماده 146 آ.ا.م.ا.ر با پرداخت مطالبات سند وثیقهای و حقوق اجرایی، عملیات اجرایی را تا وصول مجموع دو طلب به نفع خود پیگیری نماید. در صورت پرداخت بدهی از طرف هر یک از بازداشتکنندگان مازاد، بازداشتکننده پرداختکننده دین در وصول طلب مقدم بر سایر بازداشتکنندگان قرار میگیرد. در صورتی که هیچیک از بازداشتکنندگان مازاد قصد استفاده از ماده 146 مذکور را
نداشته باشند در اینصورت عملیات اجرایی ادامه یافته و چنانچه مازادی وجود داشته باشد، مازاد بین بازداشتکنندگان به ترتیب تاریخ بازداشت تقسیم میشود.
نکته:
با توجه به اینکه با پرداخت بدهی سند وثیقهای توسط هر یک از بازداشتکنندگان مازاد، سند فسخ و مورد معامله آزاد میگردد، نکات زیر باید قبل از پرداخت بدهی مورد توجه قرار گیرد:
1 ـ اینکه مورد معامله تکافوی مجموع دو طلب و هزینههای قانونی را مینماید.
2 ـ مورد معامله جزء مستثنیات دین نمیباشد.
3 ـ منافع مورد معامله (حق سکنی) به بستانکار سند منتقل نگردیده باشد. چون دراینصورت طبق بند 6 ماده 146 آ.ا.م.ا.ر باید حق بستانکار اول تا پایان مدت سند رعایت گردد.
[پنجشنبه 1398-12-08] [ 02:42:00 ب.ظ ]
|