پایان نامه بررسی تاثیر نرخ ارز و تورم بر شاخص های ارزیابی عملکرد اقتصادی |
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد تهران مرکزی
دانشکده: اقتصاد و حسابداری، گروه اقتصاد
پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد(M.A)
گرایش: توسعه اقتصادی و برنامه ریزی
عنوان:
بررسی تاثیر نرخ ارز و تورم بر شاخص های ارزیابی عملکرد اقتصادی صنایع منتخب بورسی
استاد راهنما:
نازی محمدزاده اصل
استاد مشاور:
رویا سیفی پور
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی شود
تکه هایی از متن به عنوان نمونه : (ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده
تأثیر متغیرهای کلان اقتصادی(نرخ ارز، تورم و…) بر فعالیت در بازارهای مالی قابل توجه است. متغیرهای کلان اقتصادی نشان دهنده رونق و موفقیت اقتصادی هستند و در راستای آن مشخص کننده سرنوشت سرمایه گذاریها خواهند بود. بررسی آثار این عوامل بر عملکرد شرکتها جزو مهمترین اقدامات در جهت موفقیت در این بازار است.ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده اقتصادی تعدیل شده از مهمترین معیارهای اقتصادی ارزیابی عملکرد هستند. ارزش افزوده اقتصادی تفاوت بین بازگشت سرمایه و هزینه سرمایه گذاری را بر اساس ارزش دفتری و ارزش افزوده تعدیل شده تفاوت بین بازگشت سرمایه و هزینه سرمایه گذاری را بر اساس ارزش بازار را اندازه گیری می کنند.در این تحقیق هدف، بررسی تاثیر نرخ ارز و تورم بر معیارهای ارزیابی عملکرد اقتصادی(ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده اقتصادی تعدیل شده) در دوره زمانی 1380 تا 1390برای صنایع خودرو سازی، سیمان و دارو می باشد. داده های مورد نظر از نرم افزار ره آورد نوین و سایت بانک مرکزی بصورت سالیانه جمع آوری شدند. برای آزمون فرضیات تحقیق از روش پنل دیتا استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که نرخ ارز و تورم بر ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده اقتصادی تعدیل شده تاثیر معناداری ندارند. از دلایل این عدم تاثیر می توان به آزاد نشدن قیمت محصولات بسیاری از صنایع و فاصله با قیمت واقعی ، سیاست های حمایتی داخلی از صنایعی مثل خودرو سازی، هزینه های تعمیر ونگهداری صنایع صادرات محور و اثرات دوگانه نرخ ارز و تورم بر بسیاری از شرکتها اشاره نمود.
کلمات کلیدی: ارزش افزوده اقتصادی، ارزش افزوده اقتصادی تعدیل شده، نرخ ارز، نرخ تورم، متغیرهای کلان اقتصادی، متغیرهای ارزیابی عملکرد اقتصادی
1.1 بیان مساله تحقیق
یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی کشورها، بازار سرمایه میباشد که اهمیت آن بر هیچ کس پوشیده نیست. این بازار ارتباط نزدیکی با ساختار اقتصادی کشور دارد، قوت و ضعف آن میتواند نشان دهنده وضعیت اقتصادی کشور باشد. تأثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر فعالیت در بازارهای مالی بر هیچ کس پنهان نیست. متغیرهای کلان اقتصادی نشان دهنده رونق و موفقیت هر اقتصادی هستند و آنها مشخص کننده سرنوشت سرمایه گذاریها هستند (Bapna,2012). همچنین ثبات اقتصادی در یک کشور به وسیلهی متغیرهای کلان اقتصادی اندازه گیری میشود. تورم، نرخ بهره، نرخ ارز و… برخی از متغیرهای کلان اقتصادی هستند که نشان دهنده شرایط اقتصادی هر کشوری هستند. بررسی آثار این عوامل بر عملکرد شرکتها جزو مهمترین اقدامات در جهت موفقیت در این بازار است. برای ارزیابی عملکرد شرکتها معیارهای مختلفی (اقتصادی و مالی) به وجود آمدهاند، ارزش افزوده اقتصادی[1] (EVA ) به عنوان یکی از مهمترین معیارهای اقتصادی ارزیابی عملکرد توسط استوارت در سال 1989 معرفی شد. ارزش افزوده اقتصادی تفاوت بین بازگشت سرمایه و هزینه سرمایه گذاری را اندازه گیری میکند. ارزش افزوده اقتصادی مثبت نشان میدهد که ارزش برای سهامدار ان ایجاد شده است و ارزش افزوده اقتصادی منفی اشاره به تباهی سرمایه دارد (زنجیر دار و همکاران، 1389). طرفداران مفهوم EVA ادعا میکنند که این شاخص، برترین معیار عملکرد محسوب میشود زیرا به عنوان یک معیار ارزیابی، هزینه فرصت صاحبان سهام و ارزش زمانی پول را در نظر گرفته و تحریف ناشی از بهکارگیری اصول حسابداری را برطرف میسازد. بر خلاف معیارهای متداول سودآوری EVA در درک هزینه سرمایه صاحبان سهام به مدیریت کمک، میکند و شاخص واقعی موفقیت شرکت در ارزش آفرینی یا زایل شدن ارزش به شمار میرود (حجازی و حسینی، 1379).
با تمام مزایایی که روش ارزش افزوده اقتصادی در مقایسه با روشهای سنتی دارد اما در سالهای اخیر انتقاداتی بر آن وارد شده است، از جمله این انتقادات، اتکای این معیار بر ارقام تاریخی برای محاسبه هزینه فرصت سرمایه گذاری بر اساس ارزش دفتری و تحریف نتایج آن بر اثر تورم میباشد. محققان برای بر طرف ساختن این نقص گونههای پالایش شدهای از EVA را از قبیل ارزش افزوده تعدیل شده[2] (REVA) مطرح ساختهاند. ارزش افزوده پالایش شده عبارت است از سود خالص باقی ماندهای که پس از کسر هزینه فرصت سرمایهگذاران به ارزش بازار از سود خالص عملیاتی پس از مالیات بدست میآید. در این تحقیق به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که آیا بین متغیرهای ارزیابی عملکرد اقتصادی (EVA و REVA) با متغیرهای کلان اقتصادی (نرخ ارز و تورم) رابطه ی معناداری وجود دارد؟
برای دانلود متن کامل پایان نامه اینجا کلیک کنید
[جمعه 1399-01-08] [ 03:38:00 ب.ظ ]
|