برّرسی و تحلیل عوامل فروپاشی جوامع از منظر امام علی (علیه السلام) با تأکید بر … |
- ۴٫ ۲٫ ۵٫ مفهومشناسی ۲۱۳
- ۴٫ ۲٫ ۵٫ اهمیّت حراست از بیتالمال ۲۱۳
- ۴٫ ۲٫ ۵٫ پایبندی حضرت به حراست از بیتالمال ۲۱۷
- ۲٫ ۵٫ برخورداری همگان از سرانۀ برابر ۲۲۶
- ۲٫ ۵٫ بازرگانی و تولید ۲۲۹
- ۲٫ ۵٫ اعتدال و میانهروی ۲۳۲
نتیجهگیری ۲۳۶
پیشنهادها ۲۳۷
منابع و مأخذ ۲۳۸
منابع فارسی ۲۳۸
منابع عربی ۲۴۲
مقدّمه
همواره پرداختن به موضوعات مختلف در آموزههای دینی، مورد توجّه اهل تحقیق و پژوهش بوده است و هرکسی به تناسب شرایط مختلف، به برّرسی موضوعی در آموزههای دینی پرداخته است. یکی از منابع گرانسنگ که از دیدگاه دقیق و نافذ امیرالمؤمنین (×) ما را به واقعیّتهای جهان رهنمون میسازد، نهج البلاغه است. هرکسی از دیدگاه خود در این کتاب غور میکند و موضوعاتی را برّرسی میکند و کسانی هم هستند که به یک موضوع میپردازند، امّا هرکدام از منظری این موضوعات را شناسایی میکنند. یکی از موضوعات اجتماعی که در نهج البلاغه، بایستی بدان پرداخته شود، علل فروپاشی و انحطاط جوامع است.
دغدغۀ بسیاری از دولتمردان و زمامداران این است که دوران حکومت و فرمانروایی خود را افزایش دهند و بهطور ناگهانی و سریع از صفحۀ روزگار محو نشوند. طبق اصل قانونمند بودن جوامع و شباهت سرنوشت ملل و اقوام گوناگون، تعالی و انحطاط جوامع، عزّت و ذلّت آنها، از روی تصادف نخواهد بود. هر دولتی تلاش میکند تا سالهای متمادی، قدرت و حکومت را در دست داشته باشد و با اقتدار بیشتری، حکمرانی کند، از اینرو این موضوع بسیار حائز اهمیّت است و باید این عوامل از آموزههای دینی استخراج شود تا دولتها از این عوامل دوری کنند و عواملی که قدرت آنها را تحکیم میکند، به کار ببندند.
یکی از موضوعاتی که در بیانات رهبر معظّم انقلاب مشاهده میشود، بحث انحطاط جوامع است که گویی یکی از مطالبات دیرین ایشان، استخراج و استنتاج این بحث از نهج البلاغه است. ایشان در خطبههای نمازجمعه سال ۱۳۶۷ در اینباره فرمودند:
«عواملی که در درون جامعه به وجود میآید و جامعه را به ضعف و انحطاط دچار میکند و موجب زوال جامعه و دولت حق میشود، در قرآن و حدیث شمرده شده است. اگر قرآن و نهج البلاغه، و احادیث را مطالعه کنیم، خواهیم دید که خدای متعال و اولیای معصومین (^) این موضوع را بسیار مهم دانستهاند و به قدر کافی به ما مردم درباره آن توصیه کردهاند و راه و چاه را نشان دادهاند.»[۱]
دربارۀ علل سقوط و انحطاط جوامع، رسالههایی نگاشته شده است که هرکدام از زاویهای به این موضوع پرداختهاند، امّا به جهت اهمیّت موضوع و جامع نبودن مباحث پیشین، بر آن شدیم رسالهای جدید بنویسیم و گوشهای دیگر از این مبحث مهم را بازگو کنیم.
پیش از پرداختن به متن اصلی، دو تذکر لازم است:
۱ـ تمام ارجاعات نهج البلاغه، و شمارهگذاری خطبهها، نامهها و حکمتها، بر اساس فهرست نسخۀ صبحی صالح است.
۲ـ در ترجمۀ متون نهج البلاغه، از کتابهای زیر استفاده شده است:
ترجمه حسین انصاریان، چاپ دوم، تهران، پیام آزادى، ۱۳۸۶؛
ترجمه و شرح على نقى فیض الاسلام اصفهانى، چاپ پنجم، تهران، مؤسسه چاپ و نشر تألیفات فیض الإسلام، ۱۳۷۹؛
ترجمه جعفر شهیدى، تهران، شرکت انتشارات علمى و فرهنگى، چاپ چهاردهم، ۱۳۷۸؛
جعفری، سیّد محمّد مهدی، پرتوی از نهج البلاغه، چاپ دوم، تهران، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ۱۳۷۴٫
بخش اوّل
کلّیات و مفاهیم
فصل اوّل
کلّیات و مفاهیم
توجّه به مقدّماتی چون بیان مسألۀ تحقیق، سؤالات، فرضیّات، اهداف و ضرورت آن برای دستیابی به دورنمایی از جهت پژوهش رساله و مسیر حرکت علمی آن، الزامی است. از این رو در بخش کلیّات به آنها پرداختهایم.
- ۱٫ بیان مسألۀ تحقیق
یکی از مسائل اساسی در همۀ جوامع، برّرسی علل و عوامل عظمت و انحطاط آنهاست و این موضوع گذشته از قرآن کریم در نهج البلاغه و آموزههای امام علی (×)، برجستگی ویژهای دارد که آنها را نسبت به دیگر منابعی که در آنها بحثی بدین امر اختصاص یافته ممتاز ساخته است. امام علی (×) بهدلیل آشنایی عمیق با قرآن کریم و بینش ژرفاندیش و شناخت عمیقی که از قوانین الهی و سنّتهای تاریخی داشته و نیز تجربۀ تاریخی دوران خودش، آموزهها و نکات بسیاری درباره علل و عوامل انحطاط، آسیبدیدگی و فروپاشی جوامع مطرح کرده است. استخراج این مطالب و دستهبندی و تحلیل محتوای آنها میتواند منظومهای گرانقدر در این موضوع فراهم کند که این پایاننامه بر آن است تا با روش تحلیل محتوا و نگاه موضوعی بر اساس قواعد فقهالحدیثی و تشکیل خانوادۀ حدیث این موضوع را سامان دهد.
- ۱٫ سؤالات تحقیق
۱ـ عوامل فروپاشی جوامع از منظر امیرالمؤمنین علی (×) چیست؟
۲ـ عوامل تحکیمکننده و بازدارندۀ جوامع از فروپاشی در منظر حضرت علی (×)چیست؟
- ۱٫ فرضیّات تحقیق
wpadminbar" style="box-sizing: inherit; font-size: 13px; line-height: 32px; direction: rtl; color: #cccccc; font-family: -apple-system, BlinkMacSystemFont,;">
[جمعه 1399-09-21] [ 01:20:00 ق.ظ ]
|