وکسلر

 

 

رفتار شهروندی سازمانی

 

۲۰سوال

 

پودساکوف و مکنزی (۱۹۹۴)

 

در این تحقیق جهت بررسی تیپ شخصیت از پرسشنامه اصلاح شده NEO-PI- R استفاده شده که نمونه اصلاح شده پرسشنامه NEO می باشد. این پرسشنامه یک مدل مفهومی فراهم می سازد این مدل پنج عاملی کانون مطالعات شخصیت در دنیا شده است. این پرسشنامه شامل بررسی ۵ تیپ شخصیت (برون گرایی، روان رنجوری، دلپذیربودن، مسئولیت پذیری و سازگاری ) می باشد هر تیپ شخصیت شامل ۶ مقیاس می باشد و برای هر مقیاس ۸ سوال در پرسشنامه تعبیه شده است.پرسنامه نئو وسنجش تیپ شخصیت کارکنان
این پرسشنامه با اخرین تغییرات اعمال شده در آن به عنوان یک پرسشنامه استاندارد در سنجش ۵تیپ شخصیتی با عامل دخیل در هرتیپ (مجموعا ۳۰ مقیاس برای ۵تیپ ) در بررسی شخصیت کارکنان کاربرد دارد.
۳-۵)توصیف هریک از تیپ های شخصیت وزیر مقیاس انها:
الف) روان رنجوری (N) :
مؤثرترین قلمرو مقیاس های شخصیت تقابل سازگاری یا ثبات عاطفی با ناسازگاری یا روان رنجوری می باشد. متخصصین بالینی انواع گوناگونی از ناراحتی های عاطفی چون ترس اجتماعی ، افسردگی و خصومت را در افراد تشخیص می دهند ، اما مطالعات بی شمار نشان می دهد افرادی که مستعد یکی از این دو وضعیت عاطفی هستند احتمالاً وضعیت های دیگر را نیز تجربه می کنند.
تمایل عمومی به تجربه عواطف منفی چون ترس ، غم ، دستپاچگی ، عصبانیت ، احساس گناه و نفرت مجموعه حیطه N را تشکیل می دهد. هر چند N چیزی بیشتر از آمادگی برای ناراحتی های روان شناختی دارد. شاید عواطف شکننده مانع از سازگاری می شود. مردان و زنان با نمره بالا در N مستعد داشتن عقاید غیرمنطقی هستند و کمتر قادر به کنترل تکانش های خود بوده و خیلی ضعیف تر از دیگران با استرس کنار می آیند.
هم چنان که اسم این عامل نشان می دهد ، بیمارانی که به طور سنتی به عنوان نوروتیک تشخیص داده شده اند کلاً نمره بالایی در اندازه های N به دست می آورند. اما مقیاس N این پرسشنامه همانند سایر مقیاس هایش یک بعد از شخصیت سالم را اندازه می گیرد. نمرات بالا ممکن است نشانه احتمال بالا برای ابتلا به برخی از انواع مشکلات روان پزشکی باشد اما مقیاس های N نباید به عنوان اندازه ای برای اختلالات روانی در نظر گرفته شود. ممکن است که به دست آوردن یک نمره بالا در مقیاس N با یک اختلال قابل تشخیص روانی همراه نباشد ، از طرفی تمام اختلالات روانی با نمره بالا در N همراه نیست. به عنوان مثال یک فرد ممکن است اختلال شخصیت ضداجتماعی داشته باشد بی آن که نمره بالایی در N داشته باشد. افرادی که نمرات آنها در N پایین است دارای ثبات عاطفی بوده و معمولاً آرام ، متعادل و راحت هستند و قادرند با موقعیت های فشارزا – بدون آشفتگی یا هیاهو روبرو شوند.
ب- برونگرایی (E) :
برونگراها ، البته ، جامعه گرا بوده اما توانایی اجتماعی فقط یکی از صفاتی است که حیطه برونگرایی دارای آن است. علاوه بر آن دوست داشتن مردم ، ترجیح گروه های بزرگ و گردهمایی ها ، با جرأت بودن ، فعال بودن و پرحرف بودن نیز از صفات برونگراها است. آنها برانگیختگی جنسی و نیز تحریک را دوست دارند و متمایلند که بشاش باشند. همچنین سرخوش ، با انرژی و خوش بین نیز هستند. مقیاس های حیطه E به طور قوی با علاقه به ریسک های بزرگ در مشاغل همبسته است.
هر قدر که نشان دادن مشخصات برونگراها آسان است به همان اندازه نشان دادن ویژگی های درونگراها مشکل است. در برخی از توصیف ها درونگرایی باید به منزله فقدان برونگرایی در نظر گرفته شود تا به عنوان ضد برونگرایی. از این رو افراد درونگرا خوددارترند تا غیردوستانه ، مستقلند تا پیرو ، یکنواخت و متعادلند تا تنبل و کند(!) وقتی منظور این است که این افراد ترجیح می دهند تنها باشند ، شاید گفته شود که این افراد کمر هستند . افراد درونگرا لزوماً از اضطراب های اجتماعی رنج نمی برند. گرچه این افراد روحیه بسیار شاد برونگراها را ندارند ولی آدم های غیرخوشحال یا بدبینی نیستند. خصوصیات گفته شده شاید در مورادی عجیب یا بعید به نظر برسد اما آنها به کمک تحقیقات متعددی برآورد شده و موجب پیشرفت های مفهومی در مدل پنج عاملی گردیده اند.
این تحقیقات موجب شکسته شدن کلیشه های ذهنی که صفات متقابلی چون شاد – ناشاد ، دوستانه – خصمانه و معاشر – کمرو را به هم متصل می کنند ، گردیده و اطلاعات جدیدی را در مورد شخصیت به وجود آورده است.
ج – سازگاری (O) :
به عنوان یک بعد اصلی شخصیت ، سازگاری در تجربه خیلی کمتر از E و N شناخته شده است. عناصر سازگاری چون تصور فعال ، احساس زیبایی پسندی ، توجه به احساسات درونی ، تنوع طلبی ، کنجکاوی ذهنی و استقلال در قضاوت ، اغلب نقشی در تئوری ها و سنجش های شخصیت ایفا نموده اند اما به هم پیوستگی آنها در یک حیطه وسیع و تشکیل عاملی از شخصیت به ندرت مطرح بوده است. مقیاس سازگاری در پرسشنامه NEOPI-R شاید وسیع ترین بعد تحقیق شده می باشد. اشخاص منعطف هم درباره دنیای درونی و هم درباره دنیای بیرونی کنجکاو هستند و زندگانی آنها از لحاظ تجربه غنی است. آنها مایل به پذیرش عقاید جدید و ارزش های غیرمتعارف بوده و بیشتر و عمیق تر از اشخاص غیرسازگار، هیجان های مثبت و منفی را تجربه می کنند.
سایر مدل های پنج عاملی اغلب این بعد را عقل نامیده اند و نمرات سازگاری با آموزش و نمرات هوش هم

 

 
 
 
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت