پایان نامه تأثیر کیفیت درک شده و اعتبار برند بر ابعاد ارزش ویژه برند سبز |
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد رشت
پایان نامه تحصیلی جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد
رشته: مدیریت بازرگانی، گرایش بازاریابی
عنوان:
تأثیر کیفیت درک شده و اعتبار برند بر ابعاد ارزش ویژه برند سبز
(مطالعه موردی؛ مصرف کنندگان محصولات الکترونیکی و الکتریکی کم مصرف استان گیلان)
استاد راهنما:
دکتر نرگس دل افرو
نیمسال اول تحصیلی
شهریور ماه 1393
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فهرست مطالب
1-1- مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………………….. 2
1-2- بیان مسأله…………………………………………………………………………………………………………………………. 3
1-3- ضرورت و اهمیت تحقیق…………………………………………………………………………………………………… 5
1-4- چارچوب نظری تحقیق………………………………………………………………………………………………………. 6
1-5- مدل مفهومی……………………………………………………………………………………………………………………..11
1-6- جنبه نوآوری و جدید بودن تحقیق…………………………………………………………………………………….. 12
1-7- اهداف تحقیق………………………………………………………………………………………………………………….. 12
1-8- سؤالات تحقیق………………………………………………………………………………………………………………… 12
1-9- فرضیههای تحقیق……………………………………………………………………………………………………………. 13
1-10- تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیرهای تحقیق…………………………………………………………………….. 13
1-11- قلمرو تحقیق…………………………………………………………………………………………………………………. 15
فصل دوّم : ادبیات تحقیق
مقدمه………………………………………………………………………………………………………………………………………. 17
2-1- تاریخچه بازاریابی سبز و ایجاد برند سبز…………………………………………………………………………….. 18
2-2- متغیرهای تحقیق……………………………………………………………………………………………………………….30
2-2-1-ارزش ویژه برند سبز……………………………………………………………………………………………………….30
2-2-1-1- اهمیت ارزش ویژه برند سبز……………………………………………………………………………………….34
2-2-2- کیفیت درک شده برند………………………………………………………………………………………………….. 35
2-2-1-2- اهمیت کیفیت درک شده برند……………………………………………………………………………………..37
2-2-1-3- رابطه بین کیفیت درک شده برند با تصویر برند سبز……………………………………………………….38
2-2-1-4- رابطه بین کیفیت درک شده برند با ارزش درک شده برند سبز…………………………………………38
2-2-1-5- رابطه بین کیفیت درک شده برند با اعتبار برند……………………………………………………………….39
2-2-3- ارزش درک شده برند سبز…………………………………………………………………………………………….. 40
2-2-3-1- اهمیت ارزش درک شده برند سبز……………………………………………………………………………….41
2-2-3-2- رابطه بین ارزش درک شده برند سبز با ارزش ویژه برند سبز…………………………………………..42
2-2-4- اعتبار برند…………………………………………………………………………………………………………………. 43
2-2-4-1- اهمیت اعتبار برند……………………………………………………………………………………………………..45
2-2-4-2- رابطه بین اعتبار برند با ارزش درک شده برند سبز…………………………………………………………46
2-2-4-3- رابطه بین اعتبار برند با تصویر برند سبز……………………………………………………………………….47
2-2-4-4- رابطه بین اعتبار برند با ارزش ویژه برند سبز…………………………………………………………………47
2-2-5- تصویر برند سبز…………………………………………………………………………………………………………. 40
2-2-5-1- اهمیت تصویر برند سبز……………………………………………………………………………………………. 50
2-2-5-2- رابطه بین تصویر برند سبز با ارزش ویژه برند سبز……………………………………………………….. 51
2-3- روشها و مدلهای اندازهگیری ارزش ویژه برند سبز……………………………………………………………. 52
2-3-1- روشهای اندازهگیری ارزش ویژه برند سبز…………………………………………………………………….. 52
2-3-1-1- ارزش ویژه مبتنی بر مشتری…………………………………………………………………………………….. 52
2-3-1-2- ارزش ویژه مبتنی بر شرکت………………………………………………………………………………………. 52
2-3-1-3- ارزش ویژه از دید مالی…………………………………………………………………………………………… 52
2-3-2- مدلهای اندازهگیری ارزش ویژه برند سبز………………………………………………………………………. 54
2-3-2-1- مدل ارزش ویژه برند دیوید آکر………………………………………………………………………………… 54
2-3-2-2- مدل شناخت برند کلر………………………………………………………………………………………………. 56
2-3-2-3- مدل ارزیاب دارایی برند یونگ و روبیکام…………………………………………………………………… 58
2-3-2-4- مدل ارزش ویژه برند فلدویک …………………………………………………………………………………. 59
2-3-2-5- مدل ارزش ویژه برند یو و لی……………………………………………………………………………………. 60
2-3-2-6- مدل ارزش ویژه برند یو و دنثو…………………………………………………………………………………. 61
2-3-2-7- مدل طنین برند کلر………………………………………………………………………………………………….. 61
2-3-2-8- مدل زنجیره ارزش برند کلر و لمن…………………………………………………………………………….. 63
2-3-2-9- مدل ارزش وژه برند مبتنی مشتری نت مایر و همکاران………………………………………………… 65
2-6- پیشینه تحقیق…………………………………………………………………………………………………………………… 66
2-6- 1- داخلی……………………………………………………………………………………………………………………….. 66
2-6-2- خارجی………………………………………………………………………………………………………………………. 67
فصل سوم: روش اجرای تحقیق
3-1- مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………………… 73
3-2- روش تحقیق……………………………………………………………………………………………………………………. 73
3-2-1- نوع پژوهش بر مبنای هدف…………………………………………………………………………………………… 73
3-2-2- نوع پژوهش از نظر ماهیت و روش………………………………………………………………………………… 73
3-3- روشهای گردآوری دادهها……………………………………………………………………………………………….. 74
3-4- ابزار گردآوری دادهها…………………………………………………………………………………………………………74
3- 5- روایی و پایایی ابزار اندازه گیری دادهها……………………………………………………………………………… 75
3-5-1- روایی………………………………………………………………………………………………………………………….. 76
3-5-2- پایایی………………………………………………………………………………………………………………………….. 76
3-6- جامعه آماری…………………………………………………………………………………………………………………… 78
3-7- تعیین حجم نمونه و روش نمونهگیری………………………………………………………………………………… 78
3-8- روش تجزیه و تحلیل دادهها……………………………………………………………………………………………… 80
3-8-1- تحلیل عاملی تأییدی…………………………………………………………………………………………………….. 80
3-8-2- مدلسازی معادلات ساختاری………………………………………………………………………………………… 80
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل دادهها
4-1- مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………………….83
4-2- توصیف ویژگی جمعیتشناختی نمونه آماری……………………………………………………………………… 83
4-2-1- وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر جنسیت………………………………………………………………………… 83
4-2-2- وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر وضعیت تأهل……………………………………………………………….. 84
4-2-3- وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر میزان تحصیلات……………………………………………………………. 85
4-2-4- وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر سن……………………………………………………………………………… 86
4-2-5- وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر میزان درآمد………………………………………………………………….. 87
4-2-6- وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر محل سکونت……………………………………………………………….. 88
4-3- انتخاب نوع طبقات (لوازم مورد استفاده)…………………………………………………………………………….. 90
4-3-1- وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر نوع طبقات……………………………………………………………………. 90
4-3-2- اولویتبندی برندهای مورد استفاده در طبقه اوّل؛ لوازم برقی آشپزخانه و منزل…………………….. 91
4-3-3- اولویتبندی برندهای مورد استفاده در طبقه دوّم؛ لوازم صوتی و تصویری………………………….. 92
4-3-4- اولویتبندی برندهای مورد استفاده در در طبقه سوّم؛ انواع کامپیوتر و ماشینهای اداری……….. 93
4-3-5- اولویتبندی برندهای مورد استفاده در طبقه چهارم؛ وسایل سرمایشی و گرمایشی……………….. 93
4-4- چگونگی توزیع متغیرهای پژوهش براساس شاخصهای مرکزی، پراکندگی و شکل توزیع…………94
4-5- بررسی نرمال بودن وضعیت متغیرها……………………………………………………………………………………. 96
4-6- تحلیل روایی…………………………………………………………………………………………………………………… 97
4-6-1- تحلیل عاملی اکتشافی…………………………………………………………………………………………………… 98
4-6-2- تحلیل عاملی تأییدی………………………………………………………………………………………………….. 100
4-6-2-1- نتایج تحلیل عاملی تائیدی متغیرهای پژوهش……………………………………………………………. 101
4- 6-3-3- روایی همگرا……………………………………………………………………………………………………….. 102
4- 6-4- روایی تشخیص………………………………………………………………………………………………………….103
4-7-1- برازش مدل مفهومی…………………………………………………………………………………………………… 103
4-7-2- مدلسازی معادلات ساختاری……………………………………………………………………………………… 104
4-7-3- آزمون برازش مدل مفهومی…………………………………………………………………………………………. 105
4-8- نیکوئی برازش مدل……………………………………………………………………………………………………….. 106
4-8-1- تفسیر شاخصهای برازش…………………………………………………………………………………………….107
4-9- تجزیه و تحلیل دادهها و آزمون فرضیهها…………………………………………………………………………… 108
4-9-1- آزمون فرضیه اوّل………………………………………………………………………………………………………. 108
4-9-2- آزمون فرضیه دوّم………………………………………………………………………………………………………. 109
4-9-3- آزمون فرضیه سوّم……………………………………………………………………………………………………… 110
4-9-4- آزمون فرضیه چهارم…………………………………………………………………………………………………….110
4-9-5- آزمون فرضیه پنجم………………………………………………………………………………………………………111
4-9-6- آزمون فرضیه ششم………………………………………………………………………………………………………111
4-9-7- آزمون فرضیه هفتم………………………………………………………………………………………………………112
4-9-8- آزمون فرضیه هشتم……………………………………………………………………………………………………..112
4-9-9- آزمون فرضیه نهم………………………………………………………………………………………………………..113
4-9-10- آزمون فرضیه دهم……………………………………………………………………………………………………..115
4-9-11- آزمون فرضیه یازدهم………………………………………………………………………………………………….116
4-9-12- آزمون فرضیه دوازدهم……………………………………………………………………………………………….117
فصل پنجم: نتیجهگیری و پیشنهادات
5-1- مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………………… 120
5-2- نتایج آمار توصیفی…………………………………………………………………………………………………………. 120
5-2-1- نتایج متغیرهای جمعیت شناختی……………………………………………………………………………………120
5-2-2- نتایج انتخاب نوع طبقات و اولویتبندی برندها……………………………………………………………….121
5-3- نتایج آمار استنباطی………………………………………………………………………………………………………….122
5-3-1- نتیجه آزمون فرضیه اوّل………………………………………………………………………………………………..122
5-3-2- نتیجه آزمون فرضیه دوّم……………………………………………………………………………………………….122
5-3-3- نتیجه آزمون فرضیه سوّم………………………………………………………………………………………………122
5-3-4- نتیجه آزمون فرضیه چهارم……………………………………………………………………………………………123
5-3-5- نتیجه آزمون فرضیه پنجم……………………………………………………………………………………………..123
5-3-6- نتیجه آزمون فرضیه ششم……………………………………………………………………………………………..123
5-3-7- نتیجه آزمون فرضیه هفتم………………………………………………………………………………………………124
5-3-8- نتیجه آزمون فرضیه هشتم…………………………………………………………………………………………….124
5-3-9- نتیجه آزمون فرضیه نهم………………………………………………………………………………………………..125
5-3-10- نتیجه آزمون فرضیه دهم…………………………………………………………………………………………….125
5-3-11- نتیجه آزمون فرضیه یازدهم…………………………………………………………………………………………125
5-3-12- نتیجه آزمون فرضیه دوازدهم……………………………………………………………………………………….126
5-4- بحث……………………………………………………………………………………………………………………………. 126
5-5- پیشنهادها………………………………………………………………………………………………………………………..128
5-6- پیشنهادات براساس یافتههای تحقیق…………………………………………………………………………………..128
5-7- محدودیتهای پژوهش…………………………………………………………………………………………………….131
5-8- پیشنهادات برای تحقیقات آتی…………………………………………………………………………………………..132
فهرست منابع………………………………………………………………………………………………………………………….. 133
فهرست منابع فارسی……………………………………………………………………………………………………………….. 133
فهرست منابع لاتین…………………………………………………………………………………………………………………. 138
پیوستها
پیوست الف: پرسشنامه………………………………………………………………………………………………………………149
پیوست ب: خروجیهای نرم افزار SPSS…………………………………………………………………………………… 151
پیوست پ: خروجیهای نرم افزار LISREL………………………………………………………………………………..153
فهرست جداول
(جدول 2-1) تحول علایق زیستمحیطی………………………………………………………………………………………20
(جدول 2-2) تفاوت انواع دیدگاههای بررسی ارزش ویژه برند………………………………………………………. 53
(جدول 2-3) متغیرهای مورد استفاده در پیشینه تحقیق داخلی………………………………………………………….67
(جدول 2-4) متغیرهای مورد استفاده در پیشینه تحقیق خارجی اوّل………………………………………………….68
(جدول 2-5) متغیرهای مورد استفاده در پیشینه تحقیق خارجی دوّم………………………………………………….68
(جدول 2-6) متغیرهای مورد استفاده در پیشینه تحقیق خارجی سوّم…………………………………………………69
(جدول 2-7) متغیرهای مورد استفاده در پیشینه تحقیق خارجی چهارم………………………………………………70
(جدول 2-8) متغیرهای مورد استفاده در پیشینه تحقیق خارجی پنجم………………………………………………..71
(جدول 3-1) صفات کیفی و ارزشهای عددی گزینههای پرسشنامه…………………………………………………75
(جدول 3-2) ترکیب سؤالات براساس متغیرهای تحقیق………………………………………………………………….75
(جدول 3-3) ضرایب آلفای کرونباخ برای هر یک از متغیرهای تحقیق………………………………………………77
(جدول 3-4) اطلاعات مربوط به نمونهگیری………………………………………………………………………………….79
(جدول 4-1) توزیع فراوانی افراد پاسخدهنده از نظر جنسیت…………………………………………………………..83
(جدول 4-2) توزیع فراوانی افراد پاسخدهنده از نظر وضعیت تأهل…………………………………………………..84
(جدول 4-3) توزیع فراوانی افراد پاسخدهنده از نظر میزان تحصیلات……………………………………………….85
(جدول 4-4) توزیع فراوانی افراد پاسخدهنده از نظر سن…………………………………………………………………86
(جدول 4-5) توزیع فراوانی افراد پاسخدهنده از نظر میزان درآمد……………………………………………………..87
(جدول 4-6) توزیع فراوانی افراد پاسخدهنده از نظر محل سکونت…………………………………………………..88
(جدول 4-7) توزیع فراوانی افراد پاسخدهنده از نظر نوع طبقات……………………………………………………..90
(جدول 4-8) توزیع فراوانی اولویتبندی برندهای مورد استفاده در لوازم برقی آشپزخانه و منزل………….91
(جدول 4-9) توزیع فراوانی اولویتبندی برندهای مورد استفاده در لوازم صوتی و تصویری………………..92
(جدول 4-10) توزیع فراوانی اولویتبندی برندهای مورد استفاده در انواع کامپیوتر و ماشین اداری………93
(جدول 4-11) توزیع فراوانی اولویتبندی برندهای مورد استفاده در وسایل سرمایشی و گرمایشی………94
(جدول 4-12) شاخصهای مرکزی، پراکندگی و توزیع متغیرهای مورد بررسی در پژوهش…………………95
(جدول 4-13) آزمون کولموگروف- اسمیرنوف متغیرهای پژوهش…………………………………………………..97
(جدول 4-14) آزمون KMO و بارتلت برای سؤالات پرسشنامه………………………………………………………98
(جدول 4-15) ماتریس عوامل چرخش یافته………………………………………………………………………………….99
(جدول 4-16) بررسی مقادیر میانگین واریانس استخراج شده شاخصهای پژوهش………………………….102
(جدول 4-17) AVE و همبستگی بین متغیرهای پژوهش………………………………………………………………103
(جدول 4-18) شاخصهای برازش مدل ساختاری……………………………………………………………………….106
(جدول 4-19) نتایج حاصل از ارزیابی مدل ساختاری…………………………………………………………………..108
(جدول 4-20) خروجی رابطه بین کیفیت درک شده برند و تصویر برند سبز……………………………………109
(جدول 4-21) خروجی رابطه بین کیفیت درک شده برند و ارزش درک شده برند سبز……………………..109
(جدول 4-22) خروجی رابطه بین کیفیت درک شده برند و اعتبار برند…………………………………………..110
(جدول 4-23) خروجی رابطه بین اعتبار برند و ارزش درک شده برند سبز……………………………………..110
(جدول 4-24) خروجی رابطه بین اعتبار برند و تصویر برند سبز……………………………………………………111
(جدول 4-25) خروجی رابطه بین اعتبار برند و ارزش ویژه برند سبز……………………………………………..111
(جدول 4-26) خروجی رابطه بین ارزش درک شده برند سبز و ارزش ویژه برند سبز……………………….112
(جدول 4-27) خروجی رابطه بین تصویر برند سبز و ارزش ویژه برند سبز……………………………………..113
(جدول 4-28) اثرات مستقیم، غیرمستقیم و اثرات کل بین متغیرهای پژوهش…………………………………..114
(جدول 4-29) اثرات مستقیم، غیرمستقیم و اثرات کل بین متغیرهای پژوهش…………………………………..115
(جدول 4-30) اثرات مستقیم، غیرمستقیم و اثرات کل بین متغیرهای پژوهش…………………………………..116
(جدول 4-31) اثرات مستقیم، غیرمستقیم و اثرات کل بین متغیرهای پژوهش…………………………………..118
فهرست اشکال
(شکل 1-1) مدل مفهومی تحقیق براساس مدل فونگ اِنگ و همکاران………………………………………………11
(شکل 2-1): روشهای ارزیابی ارزش ویژه برند…………………………………………………………………………….53
(شکل 2-2) مدل ارزش ویژه برند آکر………………………………………………………………………………………… 55
(شکل 2-3) نمودار شناخت برند کلر……………………………………………………………………………………………56
(شکل 2-4) مدل ارزیاب دارایی برند یونگ و روبیکام…………………………………………………………………….59
(شکل 2-5) مدل ارزش ویژه برند فلدویک………………………………………………………………………………….. 60
(شکل 2-6) مدل ارزش ویژه برند یو و لی…………………………………………………………………………………….60
(شکل 2-7) مدل ارزش ویژه برند یو و دنثو………………………………………………………………………………… 61
(شکل 2-8) مدل طنین برند کلر…………………………………………………………………………………………………. 62
(شکل 2-9) مدل زنجیره ارزش برند کلر و لمن……………………………………………………………………………. 63
(شکل 2-10) مدل ارزش وژه برند مبتنی مشتری نت مایر و همکاران……………………………………………………..65
فهرست نمودارها
(نمودار 4-1) نمودار فراوانی افراد پاسخدهنده از نظر جنسیت………………………………………………………….84
(نمودار 4-2) وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر وضعیت تأهل…………………………………………………………..85
(نمودار 4-3) وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر میزان تحصیلات……………………………………………………….86
(نمودار 4-4) وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر سن…………………………………………………………………………87
(نمودار 4-5) وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر میزان درآمد…………………………………………………………….88
(نمودار 4-6) وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر محل سکونت…………………………………………………………..89
(نمودار 4-7) وضعیت افراد پاسخدهنده از نظر نوع طبقات………………………………………………………………90
(نمودار 4-8) بار عاملی استاندارد تحلیل عاملی……………………………………………………………………………101
(نمودار 4-9) آماره معناداری تحلیل عاملی…………………………………………………………………………………..102
(نمودار 4-10) ضرایب تخمین استاندارد مدل ساختاری پژوهش……………………………………………………105
(نمودار 4-11) اعداد معنیداری مدل ساختاری پژوهش………………………………………………………………..106
(شکل 4-12) رابطه اعتبار برند بهعنوان واسطهای بین کیفیت درک شده برند و ارزش درک شده سبز….114
(شکل 4-13) رابطه اعتبار برند بهعنوان واسطهای بین کیفیت درک شده برند و تصویر برند سبز…………115
(شکل 4-14) رابطه ارزش درک شده سبز بهعنوان واسطهای بین اعتبار برند و ارزش ویژه برند سبز……116 (شکل 4-15) رابطه تصویر برند سبز بهعنوان واسطهای بین اعتبار برند و ارزش ویژه برند سبز…………..11
چکیده
هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارزش ویژه برند سبز و عوامل موثر بر آن (کیفیت درک شده برند، تصویر برند سبز، ارزش درک شده برند سبز، اعتبار برند) براساس مدل فونگ اِنگ و همکاران، 2013 میباشد.
پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از جنبه جمعآوری دادهها از نوع توصیفی- علّی/ پیمایشی است.
در این پژوهش برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای استاندارد استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل مصرفکنندگان محصولات الکترونیکی و الکتریکی کممصرف در استان گیلان میباشد. بر این اساس، 384 نفر از مصرفکنندگان از طریق نمونهگیری تصادفی خوشهای در دسترس انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل عاملی تأییدی (CFA) و مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) بهره گرفته شده است. یافتهها نشان میدهد که کیفیت درک شده برند با تصویر برند سبز و همچنین با اعتبار برند رابطه معناداری داشته امّا با ارزش درک شده برند سبز رابطه معناداری ندارد. همچنین نتایج نشان داد که اعتبار برند با ارزش درک شده برند سبز و تصویر برند سبز رابطه معناداری داشته اما با ارزش ویژه برند سبز رابطه معناداری ندارد. ارزش درک شده برند سبز و تصویر برند سبز هم هر کدام با ارزش ویژه برند سبز رابطه معناداری دارند. سرانجام نتایج دربارهی متغیرهای واسطهای نشان داد که نقش واسطهای اعتبار برند بر رابطه بین کیفیت درک شده برند و ارزش درک شده برند سبز پذیرفته میشود. امّا نقش واسطهای اعتبار برند بر رابطه بین کیفیت درک شده برند و تصویر برند سبز پذیرفته نمیشود. همچنین به ترتیب نقشهای واسطهای ارزش درک شده برند سبز و تصویر برند سبز بر رابطه بین اعتبار برند و ارزش ویژه برند سبز پذیرفته میشود.
واژگان کلیدی: کیفیت درک شده برند، اعتبار برند، تصویر برند سبز، ارزش درک شده برند سبز، ارزش ویژه برند سبز، مدلسازی معادلات ساختاری
برای دانلود متن کامل پایان نامه اینجا کلیک کنید.
[شنبه 1399-01-09] [ 01:15:00 ق.ظ ]
|