نقش و تاثیر مددکاری اجتماعی بر فرآیند ارتکاب جرم با تکیه بر قانون مجازات … |
۱۳۹۰: ص.۲۱)
لایحه پیشگیری از وقوع جرم نیز تعریفی مطابق با مفهوم مضیق پیشگیری از جرم ارائه داده است. مطابق این تعریف، پیشگیری از وقوع جرم عبارت است از: «پیشبینی، شناسایی و ارزیابی وقوع جرم و اتخاذ تدابیر و اقدامات لازم برای جلوگیری از وقوع آن».
۲-۲- پیشگیری از جرم
پیشگیری از جرم برای نخستین بار به همت انریکوفری با عنوان همارزهای کیفری با جانشینهای کیفری مطرح شد . وی پی برده بود که نظامهای کیفری منحصراً نمیتواند برای مبارزه با بزهکاری موفق باشد، بلکه در کنار آن باید از مداخلههای بیش از وقوع جرم، به عنوان تدبیر تکمیلی،بهره جست؛ بنابراین از نظر وی پیشگیری از جرم دربرگیرندۀ تدابیر و اقداماتی است که جنبۀ قهرآمیز ندارند (نیازپور،۱۳۸۲: ۱۲۵) .
۲-۲- ۱- انواع پیشگیری از جرم
دیدگاههای مختلفی در مورد نحوه دستهبندی اقدامات پیشگیرانه از جرم وجود دارد. مثلاً استانویچ[۱۲] اقدامات پیشگیرانه را به دو دسته تقسیم کرده است وی در نخستین دسته بندی، پیشگیری از جرم را در سه خصیصه کلی توصیف میکند که به عنوان پیشگیری اولیه پیشگیری ثانویه و پیشگیری ثالث از آنها نام برده شده است (به عنوان نمونه مراجعه فرمایید به: وان دیک و دی وارد[۱۳]، ۱۹۹۱). دومین گروه از اقدامات پیشگیرانه شامل دستهبندی هایی مانند دسته بندی اومالی و ساتن[۱۴] (۱۹۹۷) است که مطابق آن رویکردهای پیشگیری از جرم بر اساس کاهش فرصتهای جرم یا پیشگیری اجتماعی دسته بندی شدهاند. مشابه همین تقسیم بندی، تونری و فارینگتون[۱۵] (۱۹۹۵) راهبردهای پیشگیری از جرم را با عناوین پیشگیری انتظامی[۱۶]، پیشگیری توسعه ای[۱۷]، پیشگیری جامعهای[۱۸] و پیشگیری وضعی[۱۹] تقسیم میکنند؛ در حالی که باتومس (۱۹۹۰) از پیشگیریهای وضعی، اجتماعی و توسعه ای سخن میگوید. جرم شناس دیگری به نام شفت[۲۰] رویکردهای پیشگیری از جرم را به سه روش اصلی به شرح جدول زیر تقسیم نموده است:
جدول۲-۱ : تقسیمبندی انواع پیشگیری از نظر مکانیسم پیشگیری
۱ | استفاده از سیستم عدالت کیفری (پلیس، دادگاهها، زندانها و غیره) برای بازداشتن مردم از ارتکاب جرم یا خارج ساختن آنان از چرخه جرم به نحوی که جرائم بعدی را مرتکب نشوند. |
۲ | کاهش فرصتهای وقوع جرم در انگلستان و امریکای شمالی، این کار پیشگیری وضعی از جرم نامیده میشود و معمولاً با اصلاح امنیت محیطی یا طراحی ساختمان ها و محلهها آغاز میشود. |
۳ | کاهش انگیزه ارتکاب جرم . این نوع از پیشگیری برخی مواقع پیشگیری از مجرمیت یا پیشگیری اجتماعی از جرم نامیده میشود. |
۲-۲- ۲-تقسیم بندی پیشگیری از جرم در رهنمودهای سازمان ملل متحد
سازمان ملل متحد در رهنمودهای خود برای پیشگیری از جرم و بینظمی، دو تقسیم بندی دیگر از پیشگیری ارائه و مصادیق آن را جهت اجرا به دولت های عضو توصیه کرده است:
۲-۲- ۲-۱- پیشگیری اولیه و پیشگیری از تکرار جرم
۱-پیشگیری اولیه
شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد در بند (۱) بخش D قطعنامه شماره ۹/۱۹۹۵ خود به همه کشورهای عضو توصیه کرده است که از طریق تدابیر زیر به پیشگیری اولیه از جرم بپردازند:
- از طریق ترویج تدابیر پیشگیری وضعی مانند سختتر کردن هدف
- از طریق توسعه رفاه و سلامت و به وسیله مبارزه با تمام اشکال محرومیت اجتماعی
- از طریق ارتقای ارزشهای اجتماعی و احترام به حقوق اساسی بشر
- از طریق ارتقای مسئولیت و رویه های میانجیگری اجتماعی
- از طریق تسهیل انطباق شیوه های کاری پلیس و دادگاهها (با یکدیگر)
- پیشگیری از تکرار جرم
wpadminbar" style="box-sizing: inherit; font-size: 13px; line-height: 32px; direction: rtl; color: #cccccc; font-family: -apple-system, BlinkMacSystemFont,;">
[جمعه 1399-09-21] [ 01:22:00 ق.ظ ]
|