ارتباط بین کیفیت حسابرسی با کاهش اقلام تعهدی اختیاری و افزایش محافظه کاری سود شرکت های پذیرفته شده در بورس

  فصل اول

کلیات تحقیق

 1-1)مقدمه:

بدون شک رقم پایانی صورت سود و زیان یکی از اقلامی است که مورد توجه و علاقه اغلب استفاده کنندگان از صورت های مالی است. از یک سو روش های رسیدن به این رقم، متاثر از روش های برآوردی و قضاوت های شخصی مدیریت شرکت است و از سوی دیگر، معیار قراردادن سود به عنوان مبنایی برای اعطای پاداش به مدیریت در برخی شرکت ها موجب شده است که پدیده مدیریت سود به عنوان راهی برای دستیابی به منافع شخصی مدیریت مد نظر قرار گیرد. وقوع رویدادهایی مثل مدیریت سود، ذینفعان را بر آن می دارد تا به دنبال تعیین صحت رقم سود ارائه شده توسط مدیریت باشند از این رو برای اعتبار بخشی این رقم، نیاز است که شخصی از بیرون واحد تجاری اعتبار گزارش های مالی و سود واحد تجاری را مورد تایید قرار دهد. پر واضح است که حسابرسان به بهترین نحو می تواننند این نقش را در قالب نظارت بر رابطه میان مالک – مدیر اجرا کنند.

وقوع رویدادهایی مثل سقوط انرون و نقش حسابرسان این شرکت در چنین فاجعه ای، ذی نفعان شرکت را بر آن داشت تا حسابرسان مورد نظر خود را نیز به نوعی آزمون کنند و حسابرسانی را برای رسیدگی به گزارش های مالی واحدهای تجاری خود انتخاب نمایند که کیفیت بالاتری داشته باشند(کارنیگ و ناپیر، 2009).

تحقیقات گذشته(مایرز و همکاران، 2003؛ نمازی و همکاران،1390) نشان می دهند که کیفیت حسابرسی بالاتر سبب می شود که انجام عمل مدیریت سود توسط مدیران را کاهش یابد و همچنین محافظه کاری سود را افزایش می دهد. همچنین کیفیت حسابرسی بر هزینه نمایندگی تاثیر بسزایی دارد. در تحقیقات مختلفی از معیارهای متفاوتی برای اندازه گیری کیفیت حسابرسی استفاده شده است در این تحقیق همانند تحقیق آیترادیس(2012) از اندازه موسسه حسابرسی به عنوان معیار کیفیت حسابرسی استفاده می شود. و تاثیر کیفیت بر محافظه کاری و مدیریت سود، هزینه نمایندگی و هزینه حقوق صاحبان سهام بررسی می شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

1-2) بیان مساله

 

محافظه کاری سود به دنبال کاهش مخاطرات اخلاقی است. که ممکن است در شرایط عدم تقارن اطلاعاتی افزایش یابد بر این اساس مدیران ممکن است سودها را کمتر نشان دهند و درآمدها رادستکاری کنند (واتس،2003). بنابراین، محافظه­کاری حسابداری بر نظارت بر فرایند تصمیم­گیری های مدیریتی کمک می کند و همچنین به حسابرسان خارجی و وام دهندگان در تصمیم­گیری آگاهانه در ارتباط با شفافیت و اعتبار فرآیند گزارشگری مالی شرکت ها کمک می کند. در شرایطی که محافظه­کاری حسابداری بدهی را افزایش می دهد کیفیت بالای حسابرسی ممکن است افزایش بدهی را متوقف کند(جنگیز و همکاران، 2003). شرکت­هایی که به وسیله حسابرسان بزرگ حسابرسی می شوند تمایل به ارائه کیفیت بالای درآمد­ها، کاهش خطای گزارشگری و حسابداری در صورتهای مالی و کاهش مدیرت سود جهت اخذ اظهار نظر مطلوب در گزارش حسابرسان دارند(فرانسیس کرشینال1999،کرشینان2003). ریفوند و جانبالوو(1994) بیان می­کنند که حسابرسان بزرگ تمایل کمتری به وارد شدن به فرصت طلبی های مدیران دارند و بیشتر تمایل به ارائه یک گزارش مستقل و واقعی حسابرسی را دارند همچنین نتیجه تحقیق آنها نشان داد که درآمد شر[1]کت هایی که توسط حسابرسان بزرگ حسابرسی می شوند محافظه­کارانه­تر ارائه می شود و گرایش کمتری به تقلبات مالی دارند. استفاده از حسابرسان بزرگ برای حسابرسی شرکت­ها به علت کاهش فشار نظارتی اعمال شده توسط وام دهندگان با اهمیت است (پیتمن وفوریتن،2004). روشی مشخص است که شرکت های حسابرسی که در یک صنعت به صورت ویژه کار می کنند حسابرسی شرکت های آن صنعت را انجام دهند باعث افزایش کیفییت خدمات حسابرسی   می گردد. همچنین موسسات حسابرسی بزرگ نسبت به سایر حسابرسان مستقل دارای کیفیت حسابرسی بالایی هستند(گرملینگ و همکاران،2001) با توجه به موارد بیان شده می توان عنوان کرد که کیفیت بالای حسابرسی محرکی برای افزایش محافظ کاری حسابداری است و حسابرسان بزرگ هنگامی که درصد زیادی از درآمدها به خاطراقدام تعهدی اختیاری باشد سختگیرانه­تر عمل می­کنند(اترادیس،2012). نلسون وهمکاران(2002) و پیوت و جاتین(2007) نشان دادند که حسابرسان بزرگ ممکن است درهنگام بررسی درآمدها مشاهده کم بودن اقلام تعهدی سخت گیری کمتری اعمال کنند.

انتظار می رود شرکت هایی که توسط حسابرسان بزرگ حسابرسی می شوند به دلیل نیاز بیشتر در انطباق گزارشات مالی با قوانین مقررات حسابداری و افزایش کیفیت حسابداری در گزارشهای مالی جهت اخذ اظهار نظر مطلوب توسط حسابرس مستقل، که اقلام تعهدی اختیاری کمتر و محافظه کاری سود بیشتری را ارئه کنند. یکی از اهداف این تحقیق بررسی پاسخ به این سوال است.آیا بین کیفیت حسابرسی به عنوان متغیر مستقل و محافظه کاری سود ، هزینه نمایندگی و هزینه حقوق صاحبان سهام به عنوان سه متغیر وابسته رابطه معنا داری وجود دارد ؟

مکانیزم های حاکمیت شرکت موثر همانند وجود کمیته حسابداری، وجود درصد بالا از مدیران مستقل و غیر اجرایی در هئیت مدیره، مدیریت و مالکیت نهادی به عنوان ابزاری جهت نظارت بر فرایند تصمیم گیری مدیران عمل خواهد کرد(لافونر و واتس، 2008) به عنوان مثال، وجود درصد بالایی از مدیران غیر اجرایی و کمیته حسابرسی در شرکت ها باعث کاهش احتمال تقلب های حسابداری می­گردد(گری و همکاران،2003). همچنین باعث کاهش مدیریت سود در آنها می گردد(اپس و اسماعیل،2009). به همین ترتیب، گزارش حسابرس نشان دهنده ارزیابی صداقت مدیریت در گزارشگری مالی و قدرت ساختار نظارت شرکت می باشد و پیامدهای استفاده از حاکمیت شرکتی موثرهمانند پیامدهای گزارش حسابرسی مطلوب می باشد که نتیجه آنها کاهش مدیریت سود و افزایش اعتماد سرمایه­گذاران و ارزش شرکت می باشد (بلاسبورین، 2010و بلک2001). کیفیت بالای حسابرسی باعث حفاظت سرمایه گذاران و ارزش شرکت خواهد شد(بلک و همکاران2006). حسابرسان باید به دنبال ارزیابی نظارت مدیران و بررسی دید مدیران نسبت به منافع و نیازهای سهامداران باشد. چنانچه کنترل های حسابرسی به صورت مستقل ومطابق با منشور اخلاقی باشد ، احتمال اشتباه حسابرسی کاهش داده و باعث افزایش اعتبار حسابرسان می گردد. بنابراین مستقل بودن حسابرسان از لحاظ اقتصادی به نفع خود حسابرسان خواهد بود.

برای دانلود متن کامل پایان نامه اینجا کلیک کنید

 

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت